Taal
Spreken is altijd beetje moeilijk geweest voor mij, vooral als je in een Engels- en Edotalige huis woont. En als je geboren bent in België maar een tijdje in Nederland ben opgegroeid. Ja, dat is heel moeilijk dus. Telkens als ik praat, zeggen mensen dat ik een soort van accent heb, soms is het wel vernederend, maar dat ben ik gewoon.
Vaak probeer ik om gewoon niet te praten, want dan moet ik nadenken voor dat ik iets zeg... maar dat gaat ook niet. Dus zeg ik altijd tegen mezelf zwijg! Het is wel shockerend, omdat ik opgevoed ben met een sociale mama die alles durf. Maar sinds kleins af aan kennen mensen mij als een verlegen kind, die zich vaak schaamt. Maar persoonlijk vind ik dat ik wel daarin ben verbeterd, ik durf denk ik ook meer voor mezelf op te komen.
Zoals ik eerder benoemde, spreken we thuis Engels en Edo, Edo is een taal van Nigeria. Ik begrijp het wel, maar spreken totaal niet. Dat vind ik wel jammer en Engels kan ik vloeiend, maar de vraag is kan ik het correct spreken?
En in Nederland ging ik daar een tijdje blijven omdat mijn mama moest gaan werken, dus zorgde mijn tante voor mij. Het was me nooit opgemerkt dat er een accenten verschil was, totdat mensen erover iets ging zeggen.
Ik denk in een andere wereld, zou ik zo goed zijn in talen leren, want ik wil echt andere talen leren, maar dat kan ik totaal niet. Dan ben ik een tijdje obsessed met een bepaalde taal, maar dan vergeet ik het. Tijdens quarantaine, besloot ik om Koreaans te leren en 10x raden... ik ben het vergeten. En eigenlijk was ik nog wel ver gekomen, ik kon het schrijven en beetje verstaan, maar nu niet meer. Ik kijk wel nog steeds Koreaanse series en beluister Kpop om die kennis terug op te halen.
En Frans, vind ik wel een mooie taal. Maar ik haat het vak, al die moeite om te leren. Ik weet het school, kan het beter maken. Maar het lukt niet, dat kunt u misschien zien aan mijn punten.
Taal in de realiteit
Onderzoek of apen kunnen praten.
Erica Renckens gaat in dit artikel onderzoeken of apen kunnen praten. Maar uiteindelijk blijkt het dat de aapbrein niet beschikt over een specifieke boog met zenuwbanen die het unieke menselijke taalvermogen mogelijk maakt Dit artikel past bij de sociolinguïstiek. domein. Want de aap en mens hebben veel in gemeen, maar toch heeft de mens hun eigen taal en betekenissen. En de aap hun eigen vocalisaties.Ik koos dit artikel, om ook zelf te kunnen begrijpen wat er achter dit verhaal zit.
Erica Renckens (2021, 1 april). Waarom een aap geen taal kan leren? Nemo kennislink.
search_page=truhttps://wopi2.smartschool.be/Wopi/init/view